Μετάβαση στο περιεχόμενο

Band of Gypsys

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Band of Gypsys
Ζωντανό άλμπουμ από Band of Gypsys
Κυκλοφορία25 Μαρτίου 1970
Ηχογράφηση1 Ιανουαρίου 1970 στο Fillmore East της Νέας Υόρκης
Μουσικό είδοςHard Rock, Funk Rock, Blues
Διάρκεια45:16
ΠαραγωγήΤζίμι Χέντριξ
ΔισκογραφικήCapitol (Αμερική), Track (Ευρώπη)
Δισκογραφικό χρονολόγιο
(Band of Gypsys)
Electric Ladyland
(1968)
Band of Gypsys
(1970)
The Cry of Love
(1971)

Band of Gypsys είναι ο τίτλος του ζωντανά ηχογραφημένου άλμπουμ του Τζίμι Χέντριξ και του πρώτου του χωρίς τους Jimi Hendrix Experience, το οποίο κυκλοφόρησε σε μορφή δίσκου βινυλίου στις 25 Μαρτίου του 1970 μέσω της δισκογραφικής εταιρείας "Capitol Records".

Ιστορία του δίσκου

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πριν τις εμφανίσεις των Band of Gypsys

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1969, το μάνατζμεντ των Experience πίεζε το συγκρότημα για την ηχογράφηση ενός νέου άλμπουμ, μετά την μεγάλη επιτυχία του "Electric Ladyland" που έφθασε στην κορυφή του Billboard στις Ηνωμένες Πολιτείες. Την ίδια περίοδο, ζητήθηκε από τον Χέντριξ η ηχογράφηση ενός δίσκου για τη κάλυψη ενός συμβολαίου με την "Capitol". Παρ' όλα αυτά, ο ίδιος ο κιθαρίστας ήταν δυσαρεστημένος από τον Νόελ Ρέντινγκ και την μέχρι τότε συνεργασία τους στους Experience, με το κλίμα να επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο όταν ο Χέντριξ συνελήφθη για κατοχή ναρκωτικών στο Τορόντο του Καναδά.[1] Στις 29 Ιουνίου 1969, ο Ρέντινγκ ανακοίνωσε την αποχώρηση του από το συγκρότημα μετά από μία επεισοδιακή συναυλία στο Ντένβερ.[2] Μόλις την προηγούμενη ημέρα, ο Χέντριξ είχε δηλώσει ότι σκοπεύει να πραγματοποιήσει μία νέα συνεργασία με άλλους καλλιτέχνες.

Ο Χέντριξ ξεκίνησε να παίζει με τον μπασίστα Μπίλι Κοξ που είχε γνωρίσει κατά την στρατιωτική του θητεία, το ντράμερ των Experience, Μιτς Μίτσελ, τον κιθαρίστα Λάρι Λι και τους Τζούμα Σουλτάν και Τζεράρντο Βέλεζ στα κρουστά. Η συγκεκριμένη σύνθεση έφερε την ονομασία Gypsy Sun and Rainbows και συμμετείχαν στην τελευταία ημέρα του φεστιβάλ του Γούντστοκ στις 18 Αυγούστου 1969.[3] Μετά από μία εμφάνιση στην αμερικάνικη τηλεοπτική εκπομπή "The Dick Cavett Show" στις 8 Σεπτεμβρίου, το συγκρότημα διαλύθηκε.[4]

Τον Οκτώβριο του 1969, ο Χέντριξ και ο Κοξ ξεκίνησαν να κάνουν πρόβες με το ντράμερ Μπάντι Μάιλς, ο οποίος είχε συμμετάσχει και στο "Electric Ladyland". Ο μάνατζερ του Χέντριξ, Μάικλ Τζέφερι, εξέφρασε την ιδέα της ηχογράφησης ενός ζωντανού άλμπουμ την πρωτοχρονιά του 1970 στο "Fillmore East" και το συγκρότημα ξεκίνησε την προετοιμασία για τις επερχόμενες συναυλίες. Οι πρόβες έλαβαν χώρα στα "Juggy Sound Studios", ενώ διάφορα ντέμο ηχογραφήθηκαν στα "Record Plant Studios" της Νέας Υόρκης. Στις 10 Δεκεμβρίου ο Χέντριξ απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες για την σύλληψη του στο Τορόντο.[5] Οι πρόβες συνεχίστηκαν μέχρι την ημέρα της πρώτης συναυλίας στο "Fillmore East" στις 31 Δεκεμβρίου 1969, με το συγκρότημα να πραγματοποιεί την μεγάλη του πρόβα σε ένα μικρό τοπικό κλαμπ. Ηχογραφήσεις από τις πρόβες κυκλοφόρησαν το 2002 στο άλμπουμ "The Baggy's Rehearsal Sessions" της "Dagger Records".[6]

Πλατινένιος δίσκος για το "Band of Gypsys" στο Hard Rock Cafe του Χόλιγουντ

Η ηχογράφηση του νέου άλμπουμ πραγματοποιήθηκε στις 1 Ιανουαρίου 1970 στο "Fillmore East". Ο Μπιλ Γκράχαμ ανακοίνωσε τις συναυλίες ως "Jimi Hendrix: A Band of Gypsys" και το συγκρότημα έπαιξε ζωντανά 24 διαφορετικά τραγούδια, κυρίως νέες συνθέσεις που είχαν δημιουργήσει ο Χέντριξ, ο Κοξ και ο Μάιλς το διάστημα των περασμένων μηνών. Σε κάθε μία από τις δύο βραδιές, το συγκρότημα έπαιξε δύο σετ, πραγματοποιώντας τέσσερα σετ, συνολικά. Ο αυτοσχεδιασμός που χαρακτήριζε τις ζωντανές εμφανίσεις του κιθαρίστα δεν έλειψε από τις συγκεκριμένες συναυλίες, ενώ κατά την δεύτερη ημέρα προσέθεσε στο set list τα κομμάτια "Hey Joe", "Stone Free", "Foxy Lady", "Voodoo Child (Slight Return)" και "Purple Haze" των Experience, όπως και την διασκευή στο "Wild Thing" των Troggs.

Η "Capitol" κυκλοφόρησε το "Band of Gypsys" στις 25 Μαρτίου 1970, με τον δίσκο να ανεβαίνει στην πέμπτη θέση του Billboard και να παραμένει στους καταλόγους επιτυχιών για 61 εβδομάδες. Στην Μεγάλη Βρετανία, το άλμπουμ έφθασε στην έκτη θέση του καταλόγου επιτυχιών και παρέμεινε στα τσαρτ για επτά μήνες, ενώ μπήκε στο Top-10 στη Νορβηγία, τον Καναδά και την Ολλανδία.

Η βρετανική έκδοση του δίσκου κυκλοφόρησε μέσω της "Track Records" με ένα αμφιλεγόμενο εξώφυλλο, που παρουσίαζε σαν μαριονέτες τον Χέντριξ, τον Μπράιαν Τζόουνς, τον Μπομπ Ντίλαν και τον Τζον Πιλ. Το εξώφυλλο προξένησε αντιδράσεις καθώς οι τρεις προσωπικότητες πέραν του Χέντριξ δεν είχαν καμία σχέση με τους Band of Gypsys. Σε επανεκδόσεις του άλμπουμ, η "Track" αντικατέστησε το συγκεκριμένο εξώφυλλο με μία φωτογραφία του Χέντριξ να παίζει στο φεστιβάλ του "Isle of Wight", τον Αύγουστο του 1970.[7]

Μετά την κυκλοφορία

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όταν κυκλοφόρησε ο δίσκος, το συγκρότημα είχε πλέον διαλυθεί, έχοντας εμφανιστεί στο "Madison Square Garden" της Νέας Υόρκης στις 28 Ιανουαρίου 1970. Στην συγκεκριμένη συναυλία, το συγκρότημα έπαιξε μόλις δύο κομμάτια, τα "Who Knows" και "Earth Blues", πριν ο Χέντριξ καθίσει επάνω στην σκηνή αρνούμενος να συνεχίσει και ο Μπάντι Μάιλς απευθυνθεί στο κοινό προσπαθώντας να τους ηρεμήσει και ζητώντας τους λίγο χρόνο. Ο Χέντριξ αποσύνδεσε την κιθάρα και επέστρεψε στο καμαρίνι του.[8]

Δύο εβδομάδες μετά την επίσημη κυκλοφορία του άλμπουμ, κυκλοφόρησαν το σινγκλ "Stepping Stone" με το τραγούδι "Izabella" στην δεύτερη του πλευρά. Ο κιθαρίστας ήταν δυσαρεστημένος με την μίξη και το σινγκλ αποσύρθηκε πριν προλάβει να ανέβει στους καταλόγους επιτυχιών.[9] Άλλες ηχογραφήσεις αυτής της σύνθεσης εμφανίστηκαν στα άλμπουμ "The Cry of Love" και "Rainbow Bridge" που κυκλοφόρησαν μετά τον θάνατο του Χέντριξ, όπως και στα "South Saturn Delta", "The Jimi Hendrix Experience box set", "Burning Desire", "West Coast Seattle Boy" και "People, Hell & Angels".

Τραγούδια του δίσκου

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  1. Who Knows (Hendrix, Miles) – 9:34
  2. Machine Gun (Hendrix, Miles) – 12:38
  3. Changes (Miles) – 5:11
  4. Power to Love (Hendrix, Miles) – 6:55
  5. Message of Love (Hendrix) – 5:24
  6. We Gotta Live Together (Hendrix, Miles, Cox) – 5:51

Band of Gypsys (άλμπουμ)

Επίσημη κυκλοφορία: 25 Μαρτίου 1970

Χώρα Θέση
Ηνωμένες Πολιτείες [10] 5
Καναδάς [11] 5
Ηνωμένο Βασίλειο [12] 6
Ολλανδία [13] 7
Νορβηγία [14] 9
Γαλλία [15] 11
Γερμανία [16] 15

Band of Gypsys (άλμπουμ)

Οι μουσικοί οι οποίοι ηχογράφησαν το "Band of Gypsys" είναι οι εξής:

  1. The Jimi Hendrix Experience - Αποτέλεσμα Google Books
  2. «Twenty fabled moments in Denver music, #8: The Jimi Hendrix Experience's last show». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Ιουνίου 2013. Ανακτήθηκε στις 4 Οκτωβρίου 2014. 
  3. Gypsy, Sun and Rainbows Woodstock 1969 Rehearsals
  4. «Jimi Hendrix: The Dick Cavett Show | The Official Jimi Hendrix Website». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Οκτωβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 4 Οκτωβρίου 2014. 
  5. The Words and Music of Jimi Hendrix
  6. Jimi Hendrix: DAGGER: Baggy's Rehearsal Sessions
  7. «Original UK Issue - 'Puppet Cover' - Sound Station». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Απριλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 4 Οκτωβρίου 2014. 
  8. Band Of Gypsys failed concert, Madison Square Garden[νεκρός σύνδεσμος]
  9. Stepping Stone by Jimi Hendrix Songfacts
  10. Band of Gypsys - Jimi Hendrix | Awards | AllMusic
  11. Top Albums/CDs - Volume 13, No. 14_15, June 06 1970
  12. JIMI HENDRIX | Artist | Official Charts
  13. dutchcharts.com - Jimi Hendrix Discography
  14. norwegiancharts.com - Jimi Hendrix Discography
  15. «Infodisc.fr, Jimi Hendrix». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Οκτωβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 4 Οκτωβρίου 2014. 
  16. Charts.de, Jimi Hendrix[νεκρός σύνδεσμος]
  17. Αμερικάνικες βραβεύσεις